Glaukooma

Glaukooma on sairaus, jossa kohonnut silmäpaine vaurioittaa salakavalasti ja hitaasti näköhermoa, ilman että potilaalla olisi kipuja tai vaivoja. Koska näköhermo välittää näköviestejä aivoihin, vaurioittaa glaukooma vähitellen myös näkökykyä.

Glaukooma (silmänpainetauti, viherkaihi) on merkittävimpiä niistä sokeuden aiheuttajista, joita nykyisin voidaan ehkäistä. Edellytyksenä on kuitenkin taudin riittävän varhainen toteaminen sekä huolellinen hoito ja seuranta. Tämän vuoksi silmien tarkastaminen riittävän usein silmälääkärillä on tärkeää. Koska osa glaukoomista kehittyy paineherkkiin silmiin normaaleillakin silmänpaineilla, pelkkä paineen mittaaminen ei yksin riitä.

Glaukooman merkittävin tunnettu riskitekijä on liian suuri silmän sisäinen paine. Muita glaukoomalle altistavia riskitekijöitä ovat suvussa esiintyvä glaukooma, likinäköisyys (myopia), yli 45 vuoden ikä, pitkäaikainen kortisonin käyttö sekä eräät verenkiertoelimistön sairaudet.

Suomessa noin 65 000 ihmistä sairastaa glaukoomaa ja joka vuosi todetaan yli 5000 uutta glaukoomatapausta. Maailmassa arvioidaan olevan kaikkiaan n. 67 miljoonaa glaukoomapotilasta, joista n. 6 miljoonaa on sokeita. Suomessa glaukooma on yli 65 -vuotiaiden toiseksi yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus.

Glaukooma